Ratsastus, mitä se on ?

Tänään ajattelin hiukan puhua siitä millanen ratsastus on harrastuksena ja miten siihen monesti ulkopuoliset suhtautuu. Ratsastuksen kuullaan useasti olevan metukalla leikkimistä, ruualla leikkimistä, pelkkää istumista ja lista on pitkä. Tämä on kuitenkin harhaluulo, ja tämän väitteeni aion nyt perustella.

Ratsastus on muutakin kuin hevosen ratsastusta. Se on hoitamista sekä hevosn kanssa yhdessä tekemistä. 

Ensin haluan muutaman sanan sanoa tästä harrastuksena. Ratsastuksessa siis pyritään siihen että se näyttää siltä ettei siellä selässä tehdä mitään. Sillä taas pyritään siihen että hevosen ja ratsastajan yhteistyö näyttää saumattomalta. Ratsastus aloitetaan yleensä alkeiskurseilta, ellei sitten ole perhessä esimerkiksi hevosia, yms. mutta puhun nyt ratsastuskoulussa aloittamisesta. Ensin opetellaan perusasioita, heosen kääntämistä, pysäyttämistä, hidastamista ja eteenpäin liikkumista. Nämä kaikki opetetaan ensin vääntäen rautalangasta ja pyydetään tekemään ne selkesti. Kun taito ja tasapaino alkaa karttumaan ja ratsastaja hallitsee hevosen kaikissa askellajeissa (käynti, ravi, laukka) voidaan alkaa pyrkiä huomaamattomuuteen. Se prosessi vie monia, monia vuosia ja vaatii työtä ja tuskaa ja hikeä. Kuitenkin se palkitaan.

Kouluratsastus hommia

Peräänanto on seuraava mihin pyritään, eli hevonen polkee takaosallansa ja alle ja kulkee hyvin ohjan ja pohkeen välissä. Tämä taas tarkoittaa sitä että hevosen liike menee selän läpi ja se pyötäsitää selkäänsä käyttää lihaksiansa oikein. Samalla myös hevoen etuosa kevenee. Peräänannon ratsastukseen ei ole vain yhtä keinoa, keinoja on niin monia kuin hevosiakin. Pääperiaatteet ovat samat, mutta kaikkien hevosten kanssa ei toimi samat asiat.

Tästä pääsenkin sitten etenemään ratsastuksen vaikeuteen. Ensinnä sinun tulee hallita oma kroppasi ja mukautua hevosen liikkeisiin pehmeästi lantiollasi ja oikeastaan koko kropallasi. Sen yhteydessä tulee pitää kädet lähes liikkumttomina ja vain joustaa hevosen liikkeien mukaisesti. Ratsastajan tulee istua oikeassa asennossa ja kannatella omia jalkojaan, ei painaa jalustinta vasten kuten monet luulevat. Kun paina jalustinta vasten jalkaa, painaa se myös saman puolen istuinluuta alaspäin. Ratsastuksessa tule kekittyä ensinnäkin omaanistuntaansa, hevosen liikkumiseen, liikkeeseen ja mitä aikoo seuraavakssi tehdä. Hevoselle tulee kertoa selkeästi ja riittävän ajoissa mitä seuraavaksi tehdään.

Esteratsastuksessa etenkin oma kroppa on hallittava todella hyvin. Ettei sitten mätkähdä maahan tai häiritse hevosta hypyssänsä. 

Istunnalla ratsastus on myös yksi niin helppo, mutta niin vaikea asia. Ihmisellä on istuinluut lantiossa. Moni ei edes tiedä näiden olemassa olosta, paitsi ratsastajat. Hevosta voi kääntää, hidastaa, pysäyttää, väistättää, tehdä oikeastaan mitä vain jos hevonen on opetettu istunta avuille ja ratsastaja ne hallitsee. Hevosta pyritään ratsastamaan paljon istunnalla, sillä se on lähes huomaamatonta ja viestit saa nopeammin perille. Istunnalla ratsastaminen on tärkeää, varsinkin jos haluaa ratsastuksesa pitkälle.

Ratsastuksessa on myös useita eri "urheiluvälineitä". Mietitän vaikka jotain enduroa, pyörien toiminta periaatteet ovat samat, pienet asiat voivat pyörien välillä vaihdella mutta pääperiaatteet ovat samat. Hevosella on kuitenkin aina erilainen luonne ja jokainen hevonen on ainutlaatuinen ratsastaa. Jos olet tunnilla oppinut viimeksi jonkun asian ja hauat sitä taas kokeilla, onnistutko, voi se uuden hevosen kanssa mennä hiukan harjoiteluksi ja kokeiluksi ennen kuin se onnistuu. Tämä taas johtuu siitä että jokainen hevonen on erilainen ratsastaa ja jokainen hevonen toimii hiukan erilaisilla avuilla. Jokaisen hevosen kanssa tulisi löytää se kultainen keskitie.


Tämä avaa ehkä hiukan miettetä, niin ratsastajille, hevosihmisille kuin ei hevosihmisilekkin. Tätä postausta minulta toivottiin ja tämä on se miten minä nään harrastukseni. Tai ei, elämäntapani. Hevosharrastus on elämäntapa. Sille anetaan suurinosa aika päivästä kun niitä harrastetaan ja se vaatii aikaa, hoito ja ratsastus, molemmat.  Miten sinä aloitit ratsastuksen tai oletko kenties aloittamassa? Muistatko jotain alkeistunneiltasi? Tai ensimmäisestä kerrasta hevosen selässä?

- Rosa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ypäjän Hevosopito

Turhat hevoset? Ex-ravurit?